Veiligheid is onze allerhoogste prioriteit!
Naast de algemene luchtvaartreglementering, zeg maar “de wegcode van de luchtvaart”, hangt de veiligheid van het ballonvaren af van 2 hoofdzaken, nl. de weersomstandigheden (meteo) en de technische luchtwaardigheid van de ballon op zich, met alle toebehoren die bijdragen tot een ballonvaart.
Ballonvaren is dus afhankelijk van de weersomstandigheden. Idealiter is het helder en rustig weer. Op grotere hoogte speelt de windsnelheid iets minder een rol, in tegenstelling tot de windsnelheid aan de grond. Deze laatste bepaalt hoe rustig het opstijgen en landen kan verlopen. Er zijn heel wat online meteo-diensten beschikbaar waarop we ons kunnen baseren, al genieten deze, gespecialiseerd op de luchtvaart, uiteraard onze voorkeur. Voor onze ballonvaarten hier in België baseren wij ons vooral op de diensten van het Belgische SKEYES (het vroegere BELGOCONTROL) en het Amerikaanse NOAA. Een interpretatie en combinatie van deze twee diensten geeft ons een heel gedetailleerd en betrouwbaar beeld welke meteo we mogen verwachten, of onze ballonvaart al dan niet kan doorgaan en welk opstijgterrein we zullen kiezen.
Daarnaast is het uiteraard van levensbelang om de ballon en alle toebehoren in een uitstekende en veilige conditie te houden. Nauwgezet kijken onze piloten en crew de complete uitrusting na, voor en na élke vaart! Alles wordt gecontroleerd en getest op een goede werking. Bij de minste twijfel wordt een herstelling of vervanging doorgevoerd. Bovenop deze vele controles is er ook een wettelijke keuring opgelegd, hetzij jaarlijks, hetzij elke 100 vaaruren (hetgeen eerst wordt bereikt). De complete ballon wordt hierbij 100% nagekeken, gecontroleerd en gekeurd door een door de overheid erkende werkplaats. Deze jaarlijkse keuringen en het bijhorende dossier staat onder strikt toezicht van de overheidsdienst mobiliteit en luchtvaart – het Directoraat Generaal van de Luchtvaart.
Onze piloten behouden te allen tijde het recht een ballonvaart niet te laten doorgaan (lees: uitstellen naar een andere datum), indien hij/zij van oordeel is dat deze, om welke reden dan ook, niet in alle veiligheid kan verlopen.
Wat u mag verwachten, in grote lijnen…
- Verwelkoming door onze piloot en crew op het opstijgterrein
- Ruime (veiligheids-)briefing waarin u duidelijk wordt wat we doen, hoe u ons kan helpen en wat u van de vaart mag verwachten, in alle veiligheid!
- Een unieke ervaring en een prachtige ballonvaart van minimaal 1 uur
- In de eindfase van de vaart krijgt u opnieuw een briefing waarbij elke passagier een eigen plaats krijgt toegewezen in onze mand, in voorbereiding van een veilige landing
- Nadat de ballon is ingepakt geniet u van een glaasje bubbels op het landingsterrein
- Op aanvraag kunnen wij instaan voor het terugbrengen van de passagiers naar de eigen wagen op het opstijgterrein. Echter vragen we bij voorkeur zelf vervoer te voorzien (extra familielid of vrienden die met de eigen wagen volgen naar tot bij het landingsterrein).
- Voor, tijdens en na de vaart trachten we ook enkele foto’s te nemen. Deze foto’s kan u gratis ontvangen, op eenvoudige aanvraag.
- Uiteraard kan u rekenen op een zeer uitgebreide AVIABEL – verzekering
Ietsje meer in detail…
We spreken af, zo’n 2 tot 3 uur voor zonsondergang, voor een adembenemende avondvaart vanaf één van onze vaste opstijgterreinen of (indien vooraf overeengekomen) op uw eigen locatie. Bij uw aankomst ter plaatse zal onze piloot en de voltallige crew u verwelkomen.
Terwijl onze crew de ballon klaarmaakt voor de vaart en de ballon zal onze piloot u een grondige (veiligheids-)briefing geven. Hierin zal u duidelijk worden wat onze mensen aan het doen zijn, wat de voorbereidingen inhouden, wat uw rol hierin eventueel kan/mag zijn, etc. U krijgt te horen hoe en wanneer u kan instappen en hoe het verdere opstijgen en de vaart op zich zal verlopen. Ook de mensen die niet mee de lucht in gaan, maar zich wel bij of rond de mand zullen bevinden, krijgen een briefing.
Eens de ballon helemaal vertrekkensklaar staat en de passagiers zich in de mand bevinden kan het avontuur beginnen. U krijgt rustig de tijd om te wennen aan het nieuwe (en onbekende). De piloot voorziet u van de nodige uitleg en zal u aangeven wat u 360° rondom kan waarnemen. U zal versteld staan hoe ver bepaalde herkenningspunten reeds te zien zijn vanop een beperkte hoogte! Uiteraard zal de zichtbaarheid/helderheid hierin een bepalende factor zijn.
Een uur lang geniet u van de rust, de vrijheid, het uitzicht en de kick van het vliegen. Maak van elke gelegenheid gebruik om al uw vragen te stellen over hetgeen u ziet of ervaart! Onze piloten vertellen u er graag meer over!
In het tweede deel van de vaart zal de piloot de landingsprocedure kort herhalen en u een eigen plaats aanduiden die u pas dient in te nemen, op zijn/haar teken, bij de naderende landing. Nu zal de piloot uitkijken naar een geschikt en haalbaar landingsterrein. In de laatste fase krijgt u het teken om uw aangewezen plaats in te nemen en zich klaar te houden voor de landing.
Eens aan de grond bouwen we, samen met u en onze crew, de ballon af en pakken we alles in, waarna u een glaasje bubbels, versnapering en een leuk aandenken krijgt aangeboden.
Op voorafgaandelijke aanvraag kunnen wij instaan voor het terugbrengen van de passagiers naar hun eigen wagen op het opstijgterrein. Echter vragen we bij voorkeur dat u zelf voorziet in vervoer. Een extra familielid, vrienden of buren zullen hier wellicht graag inspringen om met uw/hun eigen wagen te volgen. Maak ook gretig gebruik van hun dienst als extra fotograaf!
Vanaf de verwelkoming tot terugkomst op het opstijgterrein, duurt het hele activiteit zo’n 3 à 4 uur.
Heb je nog specifieke vragen? Lees alvast onderstaande FAQ!
Heb je hoogtevrees? Vaar dan zeker mee!
De vaakst gestelde vraag staat uiteraard voorop in dit lijstje! Laten we jou meteen geruststellen! Hoogtevrees bestaat NIET in een luchtballon!
Vele mensen durven niet in een luchtballon te stappen omwille van hoogtevrees. Ze ervaren deze hoogtevrees wanneer ze op een ladder staan, op het terras van een hoog gebouw, een toren, etc.. Bij elk van deze voorbeelden behoud je het contact met de begane grond. Valt dit fysieke contact met de grond weg (zoals in een luchtballon dus), dan verdwijnt meteen ook de hoogtevrees! Je zal dus NOOIT hoogtevrees ervaren in een luchtballon, een vliegtuig, onder een parachute, etc.. BELOOFD!
Is ballonvaren wel veilig?
Ballonvaren is statistisch gezien de veiligste manier om je te verplaatsen! Als operator zien we de veiligheid van onze passagiers, crew en piloten uiteraard als onze top prioriteit! Het is daar van levensbelang om toe te zien op o.a. volgende aspecten:
- METEO: voorafgaand aan elke ballonvaart bekijken onze piloten zeer gedetailleerd de meteo. Hiervoor doen we beroep op o.a. de meteodiensten van Skeyes (het vroegere Belgocontrol), onze Belgische luchtverkeersleiding. Bij ongunstige omstandigheden of enige twijfel hierrond zal uw ballonvaart worden uitgesteld naar een latere datum. Geen enkel argument is aanvaardbaar om hierin enig risico te nemen.
- LUCHTWAARDIGHEID: elk van onze luchtballonnen en hun toebehoren worden jaarlijks gekeurd door een door de overheid erkende werkplaats. Hierbij worden alle componenten grondig geïnspecteerd en wordt een luchtwaardigheidsattest afgeleverd. Ook tussen deze inspecties door wordt elke mogelijke herstelling door deze instantie uitgevoerd en geregistreerd. Zo garanderen wij onze passagiers dat elk van onze ballonnen en onze complete uitrusting permanent in top conditie is en dus veilig kan gevaren worden!
- OPLEIDING: zowel onze piloten als onze crew worden permanent geschoold. Zo organiseren we op regelmatige basis interne opleidingen over technische en veiligheidsaspecten waarmee zij te maken krijgen tijdens het uitvoeren van onze activiteiten.
Wanneer kan er gevaren worden?
In principe kan het hele jaar door gevaren worden, dus niet enkel op een mooie zomeravond, maar zeker en vast ook op een zonnige, koude winterdag! Uiteraard spreekt het voor zich dat de grootste kansen op “vaarbaar weer” zich voordoen in de periode april t.e.m. oktober. In deze periode varen we enkel ‘s ochtends vroeg, bij zonsopkomst, of ‘s avonds laat, enkele uren voor zonsondergang. In de andere maanden (november t.e.m. maart) kunnen we een ganse dag door opstijgen. Dit heeft te maken met de mindere kracht van de zon en het daardoor uitblijven van thermiek.
Waar kan er gevaren worden?
Eén van onze belangrijke troeven is onze flexibiliteit! Onze passagiers kiezen niet enkel hun voorkeursdatum, maar ook de regio waarin ze willen varen. Je kan onze ballonnen dus overal tegenkomen. Het gros van onze ballonvaarten vindt echter wel plaats in de ruime regio rond Gent tot het Waasland, waar we beschikken over een aantal vaste opstijglocaties vanwaar we kunnen opstijgen. Uiteraard is het ook bespreekbaar om vanaf uw eigen locatie op te stijgen, voor zover de weersomstandigheden en luchtvaartreglementering dit toelaten.
Wat zijn gunstige weersomstandigheden?
Ballonvaren is 200% afhankelijk van de weersomstandigheden. Om onze ballonvaarten te laten doorgaan stellen we hierbij 2 voorwaarden, nl.: 1) de ballonvaart moet veilig kunnen verlopen en 2) de zichtbaarheid is dermate dat we een kwalitatieve ballonvaart kunnen garanderen aan onze passagiers!
Veiligheid: In eerste instantie moet het droog en rustig weer zijn. Neerslag maakt onze ballon te zwaar en brengt meestal onstabiele winden mee waardoor het onveilig is om te varen. De windsnelheid aan de grond moet beperkt zijn zodat we op een rustige en veilige manier kunnen opstijgen en landen.
Kwaliteit: Bij een zwaar en laag wolkendek zal ook de zichtbaarheid sterk verminderen, maar zal het een eerder grijs en mistig uitzicht zijn. Het kan dan mogelijks wel veilig zijn om te ballonvaren, ook om deze reden zullen we uw ballonvaart uitstellen naar een latere datum, met een mooie zichtbaarheid.
Welke kledij te voorzien?
Op de hoogtes waarop we ballonvaren is het niet merkelijk kouder dan op de grond. In tegendeel, het voelt meestal iets warmer aan tijdens de vaart dan aan de grond. Doordat we door de wind worden meegenomen, nemen we dezelfde snelheid aan als de wind. Het verkoelende effect dat je door de wind voelt op de grond valt dus weg, waardoor het aangenamer aanvoelt. Daarnaast zorgt de brander regelmatig voor een graadje extra.
Als schoeisel voorzie je best een platte schoen (sneaker, wandelschoen, laars,…). Hoge hielen of hakken zijn uit den boze, dit om kwetsuren te voorkomen bij de landing. Onze luchtballon is niet stuurbaar. We kunnen dus ook nooit vooraf zeggen op welk soort terrein we zullen landen. Dit kan een gemaaid grasveld zijn, een graanstoppel of een weide zijn, maar evengoed ook op de openbare weg (bijv. smalle wegjes tussen de velden). Voorzie daarom dus steeds schoenen die geschikt zijn voor dit soort terrein.
Samengevat: we adviseren onze passagiers steeds zich te kleden alsof ze een wandeling gaan maken.
OPGELET: hou er wel rekening mee dat we na de vaart nog even napraten en genieten van een glaasje bubbels en een hapje op het landingsterrein. Op dat moment gaat de zon verder onder en zal het merkelijk afkoelen waardoor een extra pull of jas best welkom is.
Is er een minimum leeftijd om mee te varen?
Neen. Wettelijk, noch verzekeringstechnisch is hier geen beperking. “Geboren zijn” is als het ware de enige voorwaarde om te mogen meevaren :-). Echter adviseren wij onze passagiers om hun kleine kinderen pas mee te nemen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Op deze leeftijd kunnen we ervoor zorgen dat ze boven de rand van de mand kunnen kijken, duurt de ballonvaart voor hen niet te lang én (vooral) kunnen ze op een veilige manier genieten van een ervaring die ze zich zullen blijven herinneren.
Kunnen minder validen of ouderen meevaren?
Dat kan! Bent u minder valide, rugpatiënt, of andere fysieke beperkingen? Bent u inmiddels op respectabele leeftijd? Meldt dit duidelijk vooraf bij uw reservatie zodat we hiermee rekening kunnen houden en u op een veilige manier kunnen meenemen, aan boord van onze ballonmand!
Kan ik meevaren tijdens de zwangerschap?
Bent u zwanger of zou u het kúnnen zijn? Meldt ons dit vooraf bij reservatie! Verzekeringstechnisch kan u meevaren tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap, echter raden wij aan hierin geen risisco’s te nemen en uw ballonvaart uit te stellen tot na uw bevalling. Uw kleine wonder is dit wachten zeker waard! En oh ja, uiteraard kan u rekenen op onze discretie wanneer u dit leuke nieuws pas later wil kenbaar maken aan uw familie en vrienden! 😉
Hoe kan ik mijn ballonvaart reserveren?
Wil je uw plaats in onze ballonmand reserveren, of iemand een cadeaubon schenken? Dit kan op diverse manieren!
Via onze online boekingspagina op onze website kan je uw voorkeuren aanduiden en contactgegevens achterlaten, maar je vindt er ook onze contactgegevens waarop je ons telefonisch kan bereiken of via e-mail, sms, whatsapp, sociale media, etc.. We nemen dan spoedig contact met u op en configureren jouw ballonvaart, op maat van jouw wensen!
Hoe verloopt de betaling?
Eens we uw reservatie op maat hebben samengesteld kent u meteen ook de bijhorende prijzen. Deze bedragen zijn steeds inclusief btw en liggen vast. U hoeft dus niet te vrezen voor mogelijke extra toeslagen of kosten. De betaling gebeurt steeds vooraf en bij voorkeur per overschrijving. U ontvangt de nodige gegevens per e-mail in uw confirmatie.
Hoe spreken we praktisch af?
Onze passagiers kiezen zelf de datum waarop ze hun ballonvaart willen laten doorgaan. Nadat u uw reservatie heeft bevestigd wordt in onderling overleg een datum vastgelegd in uw en onze agenda. U kent dus duidelijk vooraf de datum waarop uw ballonvaart zal plaatsvinden, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden. De dag van uw ballonvaart zal u door ons telefonisch worden gecontacteerd met bevestiging of uw vaart kan doorgaan (meteo), vanaf welke locatie we zullen opstijgen en op welk tijdstip we elkaar daar ontmoeten.
Timing voor het uur van afspraak (april tem september):
- Ochtendvaart: +/- 0.5u voor zonsopkomst
- Avondvaart: +/- 2.5u voor zonsondergang
Zijn de weergoden ons helaas ongunstig gezind op uw geplande datum, dan leggen we onmiddellijk een nieuwe datum vast in onze planning! Zo hoeft u niet te lang te wachten op een nieuwe kans!